Curriculum Vitae

 

george-chloupis-lawyerΤου Γεωργίου Χλούπη του Δημητρίου,
γεννηθείς 2 Απριλίου 1971.
Δ/νση γραφείου: Μοσχάτο Αττικής, οδός Κανάρη, αρ. 98, Τ.Κ. 183.44.
Τηλέφωνα επικοινωνίας, γραφείου: 210-9412515, κινητό: 6977-563775.
mail: lawoffice@george-chloupis.comΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Διδάκτωρ Νομικής, ασκήσας δικηγορία από τον Ιούνιο του 1996.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

            -Συνεργάτης, από τον Οκτώβριο του 1994 ως ασκούμενος δικηγόρος και μετέπειτα από τον Ιούνιο 1996 έως το τέλος του 2000 ως δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο «Ευάγγελος Χλούπης και Συνεργάτες», ασκώντας γενική δικηγορία, με έμφαση σε θέματα εμπορικού, αστικού, ποινικού, ναυτικού και ναυτεργατικού δικαίου.

            -Από το έτος 2001 ασκώ ανεξάρτητη δικηγορία και διατηρώ ιδιόκτητο δικηγορικό γραφείο στο Μοσχάτο Αττικής, με έμπειρους συνεργάτες, με την επωνυμία «Δικηγορικό Γραφείο Γεώργιος Δ. Χλούπης και Συνεργάτες», ασχολούμενος με γενική δικηγορία.

-Από το έτος 2005 συνεργάζομαι ως Νομικός Σύμβουλος με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα της στεγαστικής πίστης.

-Από τον Αύγουστο του 2007 υπηρετώ ως Νομικός Σύμβουλος του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. Πειραιά.

-Από τον Απρίλιο του 2014 συνεργάζομαι ως Νομικός Σύμβουλος σε ποινικές υποθέσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:

-Απόφοιτος Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εν έτει 1994, με βαθμό «Λίαν Καλώς».

-Κάτοχος διπλώματος από το Willem Pompe Institute του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Ολλανδίας, έτος κτήσεως 1997, με θέμα τη Διεθνοποίηση του εγκλήματος και της Ποινικής Δικαιοσύνης: «The Internationalisation of Crime and Criminal Justice», με διπλωματική εργασία σε θέματα διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας: «INTERNATIONAL POLICE CO-OPERATION (INTERPOL–EUROPOL)» στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:

-Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, διάρκειας δύο ετών, έτος κτήσεως 1997, της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τομέα Ποινικών Επιστημών, με ειδικότητα στην Εγκληματολογία και διπλωματική εργασία στην «Διεθνή Αστυνομική Συνεργασία: Interpol - Europol», με βαθμό «Άριστα».

-Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εγκληματολογία, έτος κτήσεως 2004, με θέμα διδακτορικής διατριβής: «Διασυνοριακό και Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα και τρόποι αντιμετώπισης».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ:

-Συμμετοχή στην παρακολούθηση σωρείας συνεδρίων, ημερίδων και διαλέξεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης συμμετείχα και ως εισηγητής σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ειδικότερα:

Στο εξωτερικό:

-Ως εισηγητής, μετά του καθηγητού Δ. Σπινέλλη, σε διεθνές συνέδριο στη Γερμανία (Frankfurt Oder) με θέμα: «Εγκλήματα στις συνοριακές ζώνες», 28/30-11-1997. Η σχετική εισήγηση είχε τίτλο «Formen der Kriminalitaet in den griechischen Land - und Seegrenzgebieten - Probleme und Loesungsvorschlaege».

Στην Ελλάδα:

1) Ως εισηγητής στο μεταπτυχιακό σεμινάριο εγκληματολογικών σπουδών του τομέα εγκληματολογίας, τμήμα κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 12-2-2005, με θέμα: «Οριοθέτηση των εννοιών της διασυνοριακής και υπερεθνικής οργανωμένης εγκληματικής δράσης και τρόποι αντιμετώπισης».

2) Ως εισηγητής σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Θυματολογίας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με θέμα: «Τα διασυνοριακά θύματα – μέτρα προστασίας», στις 21-3-2005, με θέμα εισήγησης «Θύματα διασυνοριακής και υπερεθνικής δράσης», με συντονίστρια την καθηγήτρια Αγλαΐα Τσίτσουρα και συνομιλητές την καθηγήτρια Καλλιόπη Σπινέλλη και τον πρόεδρο της εταιρείας Εμμανουήλ Ανδριανάκη.

3) Ως εισηγητής σε πρόγραμμα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους, με θέμα διάλεξης: «Θύματα διασυνοριακού εγκλήματος και μέτρα προστασίας. Η περίπτωση της σωματεμπορίας». Η διάλεξη έλαβε χώρα στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά στις 25-9-2008.

4) Ως εισηγητής σε πρόγραμμα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους, με θέμα διάλεξης: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Η περίπτωση της Ελβετίας και της πόλης της Φραγκφούρτης». Η διάλεξη έλαβε χώρα στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά στις 10-3-2010.

5) Ως εισηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στους δόκιμους υπαστυνόμους των Α΄, Β΄ και Γ΄ έτους σπουδών, με θέμα διάλεξης: «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο καταπολέμησης του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος». Η διάλεξη έλαβα χώρα στην Αστυνομική Ακαδημία, στις 18-12-2012.

6) Ως εισηγητής σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, στις 24-4-2013, με θέμα της ημερίδας «Ο εκφοβισμός στην καθημερινή και σχολική ζωή των παιδιών» και αντικείμενο της εισήγησης «Ο ρόλος και αρμοδιότητες των Το.Σ.Π.Πα». Συντονιστής της ημερίδας ο ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Ιάκωβος Φαρσεδάκης.

7) Ως εισηγητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πνευματική Εστία Μοσχάτου, στις 28-11-2013, με θέμα διάλεξης: «Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου».

8) Ως συντονιστής στην παρουσίαση επιστημονικής μονογραφίας του δικηγόρου Δ.Ν. Ιωάννη Πιτσιρίκου, με θέμα «Μελέτες Ιδιωτικού Δικαίου» στις 2-6-2014. Το συγγραφικό έργο του συγγραφέα παρουσίασαν οι: Ιωάννης Καράκωστας, τ. Αντιπρύτανης του Παν/νιου Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών, Αριστέα Σινανιώτη - Μαρούδη, Καθηγήτρια του Παν/μίου Πειραιά, Κορνηλία Δελούκα - Ιγγλέση Καθηγήτρια του Παν./μιου Πειραιά. Οι εισηγήσεις έχουν δημοσιευτεί στη Δικηγορική Επικαιρότητα Απρίλιος- Μάιος-Ιούνιος 2014, σελ 17 επ.

9) Ως εισηγητής στο μεταπτυχιακό σεμινάριο εγκληματολογικών σπουδών του τομέα εγκληματολογίας, τμήμα κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 15-12-2014, με θέμα: «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης σύγχρονων μορφών εγκληματικής δράσης και ειδικότερα του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος».

10) Ως εισηγητής σε τριήμερο εγκληματολογικό συνέδριο με θέμα «Κρίση, Έγκλημα και σύστημα Ποινικής Καταστολής», το οποίο έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, στις 2-4/4/2015, στην 8η ειδική συνεδρία με θέμα: «Οργανωμένο Έγκλημα» και εισήγηση: «Η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης σύγχρονων μορφών εγκληματικής δράσης και ειδικότερα του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος».

11) Ως συντονιστής συζήτησης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, στις 11-1-2016 με θέμα «Ο Αστυνόμος της Γειτονιάς» και ομιλήτρια την καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

12) Ως συντονιστής συζήτησης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, στις 13-4-2016 με θέμα «Παιδιά Πρόσφυγες: οδοιπορικό προς ένα καλύτερο μέλλον», με ομιλητές την Εύα Σαββοπούλου εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, εκπροσώπους της ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ και την Αλεξάνδρα Ανδρούσου αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ.

13) Ως εισηγητής στο μεταπτυχιακό σεμινάριο εγκληματολογικών σπουδών του τομέα εγκληματολογίας, τμήμα κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 27-03-2017, με θέμα: «Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) και σχετικές δράσεις».

14) Ομιλητής στη στρογγυλή τράπεζα «Άσκηση επείγουσας φροντίδας», στις θεματικές ενότητες : «Διαλογή στο ΤΕΠ» (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και «Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από Ιατρούς του ΤΕΠ», επιστημονικής διημερίδας με θέμα: «Η ιατρική ευθύνη στην καθημερινή λειτουργία του ΤΕΠ», η οποία διοργανώθηκε από το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά σε συνεργασία με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής, στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, 4 και 5 Νοεμβρίου 2017.

15) Ως εισηγητής στο μεταπτυχιακό σεμινάριο εγκληματολογικών σπουδών του τομέα εγκληματολογίας, τμήμα κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 28-01-2019, με θέμα: «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης σύγχρονων μορφών εγκληματικής δράσης και ειδικότερα του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος».

16) Ως εισηγητής στο 2ο ετήσιο τακτικό συνέδριο του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2018, με θέμα: «Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών», με θέμα εισήγησης: «Τοπική κοινωνία και πρόληψη της υποτροπής ανηλίκων και νεαρών παραβατών».

17) Ως εισηγητής στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, Αθήνα, 10 – 11 Ιανουαρίου 2019, με θέμα: «ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ», με θέμα εισήγησης: «Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της υπερεθνικής οργανωμένης εγκληματικής δράσης σε επίπεδο πρόληψης».

18) Ως εισηγητής σε ημερίδα δικαίου, της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία, 26 Φεβρουαρίου 2019, με θέμα εισήγησης: «Τοπική κοινωνία και πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα της νεανικής παραβατικότητας. Ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων πρόληψης της παραβατικότητας».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

- Γεώργιος Χλούπης «ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ», Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2005, σελ. 520, το οποίο διδάχθηκε στο δεύτερο (2ο) έτος της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, το ακαδημαϊκό έτος 2005 – 2006, στο μάθημα: «Αστυνομία Δημόσιας Ασφάλειας. Γενικό – Ειδικό μέρος», από ανώτερους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΜΕΛΕΤΕΣ:

1) Έχουν δημοσιευτεί δύο άρθρα με τον αυτό τίτλο: «EUROPOL, Ένα Ευρωπαϊκό FBI;», εις τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, 31-7-1997, σελ. 85 και εις τη Δικηγορική Επικαιρότητα, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1997, σελ. 19.

2) Στα σχετικά πρακτικά διεθνούς συνεδρίου εισήγηση με τίτλο «Formen der Kriminalitaet in den griechischen Land - und Seegrenzgebieten - Probleme und Loesungsvorschlaege» (Μορφές εγκληματικότητας στην ελληνική επικράτεια και στα χωρικά της ύδατα. Προβλήματα και προτάσεις), μετά του καθηγητού Διονυσίου Σπινέλλη. Το συνέδριο έλαβε χώρα στη Γερμανία (Frankfurt Oder) με θέμα: «Εγκλήματα στις συνοριακές ζώνες», 28/30-11-1997 και τα πρακτικά δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο: «Kriminalitaet im Grenzgebiet», Band 2, Gerhard Wolf (Hrsg.), Springer, Berlin 1999, σελ.191-201.

3) Στο νομικό περιοδικό «Ποινική Δικαιοσύνη», τεύχος 10/1999, σελ. 1027, με τίτλο: «Εννοιολογική οριοθέτηση της έννοιας του οργανωμένου εγκλήματος».

4) Στο νομικό περιοδικό «Αρχείο Νομολογίας», τεύχος 5/1999, σελ. 647, με τίτλο «Υπερεθνικό έγκλημα με τη χρήση Η/Υ». Με τον αυτό τίτλο στο περιοδικό Στρατιωτική Επιθεώρηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ιούλιος/Αύγουστος 2000, σελ. 87 επ.

5) Στο νομικό περιοδικό «Ποινική Δικαιοσύνη», τεύχος 4/2000, σελ. 367, με τίτλο «Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, περιγραφή του φαινομένου και τρόποι αντιμετώπισης». Συμπεράσματα από το άρθρο αυτό έχουν αναδημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο.

6) Στο νομικό περιοδικό «Πειραϊκή Νομολογία» του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, τεύχος 1, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2004, σελ.11, με τίτλο «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Βασικές πρωτοβουλίες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο».

7) Στη «Δικηγορική Επικαιρότητα», Ιούλιος - Αύγουστος 2004, με τίτλο: «Οι απειλές του Υπερεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος», σελ. 13 επ.

8) Στη σειρά: MEDIA + ΕΓΚΛΗΜΑ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σύγχρονα προβλήματα, μελέτη με τίτλο: «Ξενοφοβία – Ρατσισμός στην Ελλάδα και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε.», σελ. 107 επ., Σάκκουλας, Αθήνα, 2006.

9) Στη «Δικηγορική Επικαιρότητα», Μάιος - Ιούνιος 2006, με τίτλο: «Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠΑ) και ο ρόλος του πολίτη στην εφαρμογή της αντεγκληματικής πολιτικής», σελ. 8 επ.
Επίσης μέρος της παραπάνω μελέτης δημοσιεύτηκε στο: «ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», πρακτικά συνεδρίου, Αθήνα, 17 Μαϊου 2006, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, επιμέλεια Νέστωρ Κουράκης, με τίτλο: «Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠΑ). Ο ρόλος του πολίτη στην εφαρμογή της αντεγκληματικής πολιτικής», σελ. 131 επ.

10) Στο νομικό περιοδικό «Ποινική Δικαιοσύνη», τεύχος 7/2006, σελ. 922 επ., με τίτλο «Γυναίκες και παιδιά θύματα διασυνοριακής και διεθνικής εγκληματικής δράσης», το παραπάνω άρθρο αποτέλεσε εισήγηση σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Θυματολογίας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με θέμα: «Τα διασυνοριακά θύματα – μέτρα προστασίας», στις 21-3-2005.

11) Στη «Δικηγορική Επικαιρότητα», Μάρτιος - Απρίλιος 2007, με τίτλο: «Ο ρόλος της πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος – ενδεικτική περιπτωσιολογία», σελ. 6 επ.

12) Στο νομικό περιοδικό «Πειραϊκή Νομολογία», ΠειρΝομ 3-4/2008, σελ. 256 επ. με τίτλο «Θύματα διασυνοριακού εγκλήματος και μέτρα προστασίας. Η περίπτωση της σωματεμπορίας». Το παραπάνω άρθρο αποτέλεσε εισήγηση σε πρόγραμμα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους. Η διάλεξη έλαβε χώρα στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά στις 25-9-2008.

13) Στον τιμητικό τόμο «Εγκληματολογία και Ευρωπαϊκή Αντεγκληματική Πολιτική» για την καθηγήτρια Αγλαϊα Τσήτσουρα, μελέτη με τίτλο «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος», εκδόσεις Σάκκουλα 2009, σελ. 141-170.

14) Στον τιμητικό τόμο για την καθηγήτρια Καλλιόπη Σπινέλλη, μελέτη με τίτλο «Απεγκληματοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και χορήγηση ηρωίνης από το κράτος. Είναι η λύση στο πρόβλημα; Το παράδειγμα της Ελβετίας και της πόλης της Φρανκφούρτης», εκδόσεις Σάκκουλα, 2010, σελ.757-770.

15) Στο περιοδικό «Εγκληματολογία», 1-2/2015, σελ. 66-76, άρθρο με τίτλο «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης σύγχρονων μορφών εγκληματικής δράσης και ειδικότερα του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος».

16) Στον τιμητικό τόμο για τον καθηγητή Νέστορα Κουράκη, μελέτη με τίτλο «Η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την αντιμετώπιση του υπερεθνικού εγκλήματος», εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2016, σελ. 1231-1247.

17) Στο ηλεκτρονικό περιοδικό «CRIME TIMES», άρθρο για τη δίκη του O. J. Simpson με τίτλο «O. J. Simpson if it doesn’t fit you must acquit», τεύχος 1, Δεκέμβριος 2016, (www.crimetimes.gr), το περιοδικό εκδίδεται υπό την επιστημονική διεύθυνση του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕΜΕ).

18) Συμμετοχή στο ΛΕΞΙΚΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ποινικό Δίκαιο και Εγκληματολογία), επιμ. Ν. Ανδρουλάκης, Λ. Μαργαρίτης, Ι. Φαρσεδάκης, για τα λήμματα: Έγκλημα διασυνοριακό, έγκλημα διεθνικό – υπερεθνικό, Νομική Βιβλιοθήκη, 2018, σελ. 208, 209, 210.

19) Συμμετοχή στο ΛΕΞΙΚΟ ΕΓΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, επιμ. Κ. Σπινέλλη, Ν. Κουράκης, Μ. Κρανιδιώτη, λήμματα: Εγκλήματα Διασυνοριακά, Εγκλήματα Οργανωμένα, Εγκλήματα Διεθνικά, ΤΟΠΟΣ, Αθήνα, 2018, σελ.268 – 276.          

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ:

1) Παρατηρήσεις επί της αποφάσεως Α.Π. 523/1999, Ποιν.Δικ. 10/1999, σελ. 983 επ. (Αστυνομική προανάκριση, δικαιώματα κατηγορουμένου, απόλυτη ακυρότητα, καταθέσεις ανωμοτί, παραπομπή στην Ολομέλεια).

2) Παρατηρήσεις επί της Συμβ. Α.Π. Ολ. 1/2005, Ποιν.Δικ. 4/2005, σελ. 401 επ. (Κατάχρηση εξουσίας, δικαστικοί λειτουργοί, εισαγγελείς, αρχειοθέτηση μήνυσης, αρχή ηθικής απόδειξης, αστυνομικοί).

3) Παρατηρήσεις επί της Τρ.Πλημ. Αθ. 46000/2014 (δημοσίευση «ΝΟΜΟΣ»), στην οποία αθωωτική απόφαση συμπαραστάθηκα ως πληρεξούσιος δικηγόρος του κατηγορουμένου (Παθητική δωροδοκία ιατρού, στοιχεία του εγκλήματος, έννοια υπαλλήλου).

ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1) Στη «Δικηγορική Επικαιρότητα», 76/Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2005, με τίτλο: «Η άσκηση της δικηγορίας ως λειτούργημα και ως επάγγελμα. Έχει απαξιωθεί κάποια διάσταση;», σελ. 7 επ.

2) Στην Ελευθεροτυπία, 29 Ιουλίου 2005, σελ. 10, με τίτλο «Απεγκληματοποίηση και οργανωμένο έγκλημα».

3) Στη «Δικηγορική Επικαιρότητα», Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2004, με τίτλο: «Αρχαιοκαπηλία», σελ. 8 επ. (αναδημοσίευση από το βιβλίο με τίτλο «Διασυνοριακό και Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα», έκδοση 2005).

4) Στη «Δικηγορική Επικαιρότητα», Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2005, με τίτλο: «Κράτος και οργανωμένο έγκλημα», σελ. 9 επ. (αναδημοσίευση από το βιβλίο με τίτλο «Διασυνοριακό και Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα», έκδοση 2005).

5) Στη «Δικηγορική Επικαιρότητα», Μάρτιος - Απρίλιος 2006, με τίτλο: «Υπερεθνικό οργανωμένο έγκλημα και υπερεθνικές επιχειρήσεις – οι ΄΄πολυεθνικές του εγκλήματος΄΄», σελ. 9 επ. (αναδημοσίευση από το βιβλίο με τίτλο «Διασυνοριακό και Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα», έκδοση 2005).

6) Στη «Δικηγορική Επικαιρότητα», Μάρτιος - Απρίλιος 2008, με τίτλο: «Δείξε μου το παιδί σου να σου πω ποιος είσαι…», σελ. 28 επ.

7) «ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝ ΑΣΤΕΙ», μυθιστόρημα, σελ. 109, εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ, 2010.

8) «Το κουνουπάκι πάκι-πάκι», παιδικό παραμύθι, εκδόσεις ΗΡΑ εκδοτική, 2014.

9) Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 7 Φεβρουαρίου 2019, με τίτλο: Εγκληματικότητα και «τηλε-σχέσεις», σελ. 12.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ:

- Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ./ΥΔΤ Αριθμ.3002/4/1-Ροβ΄ ΦΕΚ 630/19-5-2006).

- Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου (απόφ. Δημ. Συμβ. 217/25-11-2011).
Με την υπ’ αριθμ. 248/5-11-2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε νέο ΤοΣΠΠα όπου συμμετέχω ως αντιπρόεδρος.

- Διαμεσολαβητής του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

- Μέλος Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την απάντηση σε ερωτηματολόγιο για την εφαρμογή της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. κατά του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και για την κατάρτιση σχεδίου νόμου κύρωσης και προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις: α) της σύμβασης του Ο.Η.Ε. κατά του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και των τριών πρωτοκόλλων αυτής και β) της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων καθώς και την σύνταξη των σχετικών αιτιολογικών εκθέσεων (αριθμ. 41400, ΦΕΚ 553/4-5-2006). Οι Συμβάσεις και τα Πρωτόκολλα κυρώθηκαν με το ν. 3875/2010.

- Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, στον τομέα της Εγκληματολογίας.

- Αναπληρωτής Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Εμπορίου της Περιφέρειας Αττικής (αρ. πρωτ. 9924/20-12-2011 Περιφέρεια Αττικής, Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Πειραιά, Τμ. Εμπορίου και Τουρισμού).

- Μέλος Επιτροπής Ενστάσεων κατά προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων του Δήμου Πειραιά του Νομού Αττικής (3η Επιτροπή), με την υπ’ αριθμ. 588/06/01-04-2014 απόφαση της ΕΚΧΑ Α.Ε..

- Πρόεδρος Επιτροπής Ενστάσεων κατά προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων του Δήμου Πειραιά του Νομού Αττικής (3η Επιτροπή), με την υπ’ αριθμ. 608/4/30-09-2014 απόφαση της ΕΚΧΑ Α.Ε.

- Συμμετοχή σε ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Δήμου Μοσχάτου –Ταύρου, για την πραγματοποίηση διαγνωστικής έρευνας με θέμα «Ανασφάλεια των κατοίκων του Δήμου και οι αντιλήψεις τους για την αστυνόμευση κοινοτικού χαρακτήρα.

- Συμμετοχή στις εργασίες του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρόληψη του Εγκλήματος (EUCPN), ως ειδικός εθνικός εμπειρογνώμονας, οι οποίες έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες στις 29 Μαρτίου 2018.

 ΛΟΙΠΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ:

- Μέλος του Ο.Ε.Ε.Κ. για τη συγγραφή οδηγών κατάρτισης και προγραμμάτων σπουδών των Ι.Ε.Κ., 1999-2000. Συντάχθηκε και παραδόθηκε στον Ο.Ε.Ε.Κ. από την ομάδα έργου (Συντάκτες Οδηγών Κατάρτισης) ο οδηγός κατάρτισης της ειδικότητας «Τεχνικός διαχείρισης συστημάτων και παροχής υπηρεσιών Intranet/Internet». Το αντικείμενο που απασχόλησε τον υπογράφοντα είναι «Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τα επαγγελματικά δικαιώματα».

- Συμμετοχή σε ομάδα εργασίας με την ιδιότητα του αξιολογητή, αποτελούμενη από μέλη του κύριου διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, για το σχεδιασμό των επιμορφωτικών προγραμμάτων και ειδικότερα για το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Νομοθετικό πλαίσιο και διαδικασίες έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής σε μετανάστες - αλλοδαπούς», απόφαση με αρ. πρωτ. 12107/7-1-2009, Υπουργείο Εσωτερικών, ΕΚΔΔΑ.

- Εγγεγραμμένος στο μητρώο εκπαιδευτών Σ.Ε.Κ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ, ενταγμένος στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.

- Πιστοποιημένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

- Μέλος της Εγκληματολογικής Εταιρείας.

- Μέλος στη «ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΕΛΛΑΣ (ΔΔ-ΕΛΛΑΣ)».

- Μέλος στη συντακτική επιτροπή της «Δικηγορικής Επικαιρότητας» της       εφημερίδας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και υπεύθυνος της στήλης για τη λήψη συνεντεύξεων από φορείς της δικαιοσύνης όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι: Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Υποθηκοφύλακας Πειραιά, Νίκαιας, Σαλαμίνας, Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Πρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, προϊσταμένη Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά, αντιπρόεδρος CCBE, Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικείου Πειραιά και Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, Τμηματάρχης Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ.α.

- Μέλος σε εμπορικά επιμελητήρια.

- Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου. Η Πνευματική Εστία Μοσχάτου, αποτελεί ένα ιστορικό σωματείο 65 ετών, με μεγάλη συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Έχω οργανώσει ως Πρόεδρος διάφορες ημερίδες και ποικίλες δράσεις. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται: η διοργάνωση ημερίδας με την UNESCO με θέμα «Η μεσογειακή διατροφή, παιδική παχυσαρκία – παιδικός διαβήτης», με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων, μεταξύ αυτών του καθηγητή, πρώην Προέδρου του ΕΦΕΤ Νίκου Κατσαρού. Η διοργάνωση ομιλίας του Ακαδημαϊκού, Προέδρου της Επιτροπής Σοφών, καθηγητή αστροφυσικής και ερευνητή της NASA Σταμάτιου Κριμιζή. Διοργάνωση ομιλίας του αστροφυσικού Μάνου Δανέζη. Διοργάνωση ομιλίας με το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου (συμμετέχων ως αντιπρόεδρος) και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα «Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου», κ.α.

- Εθελοντική εργασία παροχής νομικών συμβουλών στην ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΔΔ.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:

- Ωρομίσθιος εις το ποινικό τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών, ακαδημαϊκό έτος 1999 -2000.

- Ωρομίσθιος καθηγητής αστικού, εμπορικού και εργατικού Δικαίου στο Ι.Ε.Κ. Νίκαιας, εκπαιδευτικό έτος 2000-2001.

-Ωρομίσθιος καθηγητής στο Κ.Ε.Κ. «ΑΚΜΩΝ» στα θεματικά αντικείμενα: «βασικές αρχές εργατικής νομοθεσίας», «σύγχρονες τεχνικές αναζήτησης εργασίας», «υγιεινή και ασφάλεια», «δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων», «δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας», τα έτη 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008.

- Ωρομίσθιος καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Πειραιά στα μαθήματα «Διεθνές αεροπορικό δίκαιο» και «εργατικό δίκαιο» για το εκπαιδευτικό έτος 2004-2005 και «Δίκαιο Ι» (Αστικό, Εμπορικό, Εργατικό) για το εκπαιδευτικό έτος 2005-2006.

- Αναπληρωτής ωρομίσθιος καθηγητής εγκληματολογίας εις τη Σχολή Ανθυπαστυνόμων, εκπαιδευτικό έτος 1999-2000.

- Αναπληρωτής ωρομίσθιος καθηγητής σωφρονιστικής στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας κατά τα εκπαιδευτικά έτη 2001-2002, 2002-2003, 2003-2004, 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011, με συμμετοχή στις επιτροπές μελέτης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης ατομικών πτυχιακών εργασιών των Δοκίμων Υπαστυνόμων τα έτη 2005, 2006, 2007, 2011.

- Αναπληρωτής ωρομίσθιος καθηγητής στο μάθημα «Αστυνομία Δημόσιας Ασφάλειας - Αντεγκληματική Πολιτική» στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας κατά το εκπαιδευτικό έτος 2013-2014, με συμμετοχή στις επιτροπές μελέτης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης ατομικών πτυχιακών εργασιών των Δοκίμων Υπαστυνόμων.

- Αναπληρωτής ωρομίσθιος καθηγητής στο μάθημα «Εμπειρική Εγκληματολογία – κοινωνικός έλεγχος του εγκλήματος» στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας κατά τα εκπαιδευτικά έτη 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, με συμμετοχή στις επιτροπές μελέτης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης ατομικών πτυχιακών εργασιών των Δοκίμων Υπαστυνόμων.

- Αναπληρωτής ωρομίσθιος καθηγητής στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας για τα εκπαιδευτικά έτη 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) για τα μαθήματα: «ΘΕΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» και «ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ».

- Καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στο γνωστικό αντικείμενο «θέματα δημόσιας ασφάλειας» και συμμετοχή στις επιτροπές μελέτης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης ατομικών και ομαδικών πτυχιακών εργασιών των σπουδαστών, επιβλέπων καθηγητής σε εργασίες σπουδαστών, τα έτη 2017, 2018.

- Επιστημονικός συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία, ακαδημαϊκά έτη 2017 – 2018, 2018-2019.

- Διδάσκων στο μεταπτυχιακό τμήμα της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου (Κ. 2018), το μάθημα «Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο», σε 13 τρίωρα μαθήματα, με τις εξής θεματικές ενότητες: Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πτωχευτικά αδικήματα, αδικήματα ελεύθερου ανταγωνισμού, αδικήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, επιταγή, κοινοτική απάτη, χρηματιστηριακά αδικήματα, φορολογικά αδικήματα, τελωνειακά αδικήματα, καταχραστές δημοσίου, διαφθορά.

- Διδάσκων ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ), στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών  (ΠΕΔ) με θέμα : Εγκληματολογικές και Ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς, του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, τη θεματική ενότητα (ΠΕΔ 55) «Η ποινική καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος: διεθνής, ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση», (εξ αποστάσεως διδασκαλία), το εαρινό εξάμηνο του 2019.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ:

Απολυθείς τον Οκτώβριο του έτους 1999 με το βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Πεζικού.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ:

- Αγγλικά (Proficiency και Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Γ1).

- Ιταλικά (Certificato di conoscenza della lingua Italiana – Centro Linguistico Italian; “Dante Alighieri”).